Allt du behöver veta om laddkort för din elbil

Här hittar du en omfattande guide till vad du bör tänka på när du skaffar ett laddkort för din elbil.

Att välja en elbil istället för en traditionell fossildriven bil är ett klokt val, både för din plånbok och för miljön. För att elbilsägandet ska bli så smidigt som möjligt behöver du kunna ladda din bil var och när som helst. För att använda publika laddstationer krävs ofta ett medlemskap och ett laddkort.

Men hur fungerar egentligen laddkort, och vilket kort ska du välja? Det och mycket mer besvarar vi nedan.

Vad är ett laddkort för elbilar?
Vanliga betalningsmetoder
Operatörer som erbjuder laddkort i Sverige
Hur man skaffar ett laddkort
Vanliga frågor

Vad är ett laddkort för elbilar?

Ett laddkort är ett plastkort eller en bricka som används för att betala för laddning av din elbil på laddstationer längs vägen. För att kunna ladda din elbil på publika laddstationer behöver du ha ett laddkort.

Det finns olika typer av laddkort, och varje kort är kopplat till en specifik leverantör. Därför väljer många att skaffa flera laddkort, vilket ger dem mer flexibilitet att ladda sin elbil hos fler operatörer och på olika laddstationer.

Vanliga betalningsmetoder

Många laddstationer accepterar fortfarande inte vanliga betalkort för att ladda din elbil. Istället krävs andra betalningsmetoder för att använda ditt laddkort. Här är de mest förekommande alternativen.

Laddbricka (RFID)

En vanlig betalningsmetod är laddbrickan, även känd som RFID-taggen. Denna bricka är direkt kopplad till ditt konto, vilket innebär att kontot debiteras efter varje laddningstillfälle. För varje konto och abonnemang får du en egen laddbricka. Om du vill ladda på olika stationer behöver du flera laddbrickor.

App

Många operatörer erbjuder betalning via app. I de flesta appar kan du inte bara betala utan också hitta laddstationer, starta och stoppa laddningen samt reservera stationer i förväg. De flesta appar finns att ladda ner från både App Store och Google Play.

SMS

Betalning via SMS är ännu inte särskilt vanligt, men det förekommer. I så fall betalar du genom att skicka ett SMS med laddningsnumret för den station du använder, och kostnaden läggs automatiskt på din telefonräkning.

Operatörer som erbjuder laddkort i Sverige

Som nämnt tidigare finns det många olika operatörer att välja mellan för laddkort i Sverige. Det är vanligt att använda flera operatörer för att få mer flexibilitet när du laddar din elbil på språng.

E.ON

E.ON erbjuder ett omfattande nätverk av laddstationer över hela landet, inklusive snabbladdare. Som kund som använder E.ON

energi i hemmet får du dessutom rabatt på din laddning.

Laddning är tillgänglig för alla, inte bara medlemmar. Som medlem får du dock ett bättre pris, vilket kan vara bra att känna till. Med ett laddkort från E.ON får du även tillgång till alla laddstationer från Vattenfall InCharge.

Betalningsmetod:App eller laddkort
Pris:Från 2 kr / kWh
Ansökan:https://www.eon.se

Vattenfall InCharge

Vattenfall InCharge erbjuder ett brett utbud av publika laddstationer i Sverige, och deras stationer finns även i norra Europa.

För att ladda din elbil hos Vattenfall InCharge behöver du ett abonnemang. Betalning för laddningen kan göras via app, laddbricka eller laddkort, vilka alla ingår när du väljer ett abonnemang från Vattenfall.

Betalningsmetod:App, laddkort eller laddbricka
Pris:Se i appen
Ansökan:https://incharge.vattenfall.se

Fortum Charge & Drive

Fortum Charge & Drive har ett av de största laddnätverken, både i Sverige och i Norden. Operatören erbjuder både snabb och semi-snabb laddning, och stationerna finns på många olika platser i landet.

När det gäller betalning har du flera alternativ: app, laddbricka eller SMS, vilket ger stor flexibilitet.

Betalningsmetod:App, laddbricka eller SMS
Pris:Se i appen
Ansökan:https://www.fortum.se

Mer

Mer har ett av Sveriges största nätverk av publika laddare och erbjuder snabbladdare på de flesta stationer, vilket är perfekt om du har bråttom.

När du laddar din el- eller hybridbil på en av Mer

stationer kan du betala antingen via deras tillhörande app eller med laddbrickan som ingår i abonnemanget. Mer är också en av de få operatörer som erbjuder traditionell betalning på sina laddstationer.

Betalningsmetod:App, laddbricka eller betalkort
Pris:Se i appen
Ansökan:https://se.mer.eco/

Circle K

Som du kanske redan vet finns Circle K på många platser runt om i landet, men visste du att de nu också utvecklar sitt eget laddnätverk på stationerna?

Hos Circle K hittar du moderna snabbladdare med en kapacitet på mellan 150 och 300 kW—snabbladdning deluxe, med andra ord. Du betalar för din laddning via den app som du får tillgång till när du ansluter dig till Circle K.

Betalningsmetod:App
Pris:Från 4.99kr / kWh
Ansökan:https://www.circlek.se

Ionity

Ionity finns på många platser i landet och erbjuder sina kunder ultrasnabb laddning på upp till 350 kW. Laddningsnätverket ägs av flera biltillverkare, inklusive BMW, Ford, Hyundai och Mercedes.

Som ägare av någon av dessa modeller får du förmånliga priser för din laddning, men nätverket är självklart öppet för alla oavsett bilmodell. Du betalar för laddningen antingen via ett laddkort eller genom en QR-kod.

Betalningsmetod:Laddkort eller QR-kod
Pris:Från 8.70 kr / kWh
Ansökan:https://ionity.eu

Tesla Supercharger

För Tesla-ägare finns ett eget nätverk av snabbladdare med en kapacitet på upp till 250 kW. Det är viktigt att notera att dessa laddstationer är avsedda endast för ägare av Teslas bilar.

Laddstationerna är strategiskt placerade på många platser i Sverige, särskilt längs de stora motorvägarna. Betalningen sker automatiskt via Tesla-appen.

Betalningsmetod:App
Pris:Från 3.60 kr / kWh
Ansökan:https://www.tesla.com

Hur man skaffar ett laddkort

Att skaffa ett laddkort är en enkel process. Följ dessa steg:

  • Välj operatör: Undersök olika operatörer och deras erbjudanden.
  • Beställ kortet eller laddbrickan: Gör din beställning direkt via operatörens webbplats eller app.
  • Ladda ner appen: Om operatören erbjuder en app, ladda ner den för att få tillgång till fler funktioner.

För vissa operatörer kopplar du ditt kort eller konto direkt till laddkortet, laddbrickan eller appen, medan andra erbjuder alternativ för fakturabetalning. Att beställa ett laddkort är oftast kostnadsfritt, och du betalar endast för själva laddningen.

Vanliga frågor

Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om laddkort för elbilar.

Våra favoriter från Evify

evify.se logotyp i vit och rosa färg
Zaptec go svart laddningsbox.
Defa Power laddbox för elbilar.
Easee Charge lite laddbox black.
Charge Ampa Aura 22kw laddbox.