Så fungerar det att installera laddbox

Allt fler i Sverige väljer att installera en laddbox i hemmet, eftersom det gör laddningen av elbilar både tryggare och mer effektiv. Vi har skapat en komplett guide för dig som har frågor och funderingar kring hur installationen av en laddbox går till.

evify.se logotyp i vit och rosa färg

Beställ installation av laddbox med 50% avdrag

Hur installerar man en laddbox hemma?
Hur lång tid tar det att installera en laddbox?
Vad är kostnaden för att installera en laddbox?
Vad ingår i en standardinstallation av laddbox?
Så beställer du installation av laddbox
Behöver laddboxen jordfelsbrytare?
Vad är ett DC-skydd?

Hur installerar man en laddbox hemma?

När du har bestämt dig för att installera en laddbox hemma är det första steget att jämföra olika modeller och begära offerter från flera installationsföretag. Detta ger dig en bra överblick över kostnaderna och hjälper dig att välja den bästa lösningen. När du väl har valt ett företag för installationen ser processen ofta ut som följer:

  1. Installatören gör en bedömning av platsen för laddboxen: Installatören kommer att kontrollera var laddboxen ska placeras för att säkerställa att det är en lämplig plats.
  2. Kontroll av elcentralen: Elektrikern kommer att undersöka din elcentral för att säkerställa att den klarar av den extra belastningen från laddboxen.
  3. Kabeldragning mellan elcentral och laddbox: En kabel dras från elcentralen till laddboxens plats, vilket ibland kan kräva att hål borras genom väggar eller golv.
  4. Montering av laddboxen: Laddboxen fästs på väggen med hjälp av skruvar, på den plats som bedömts som mest lämplig.
  5. Funktionstest och slutbesiktning: Elektrikern kommer att kontrollera att laddboxen fungerar korrekt och genomföra en slutbesiktning för att säkerställa att allt är i ordning.
  6. Klar för användning: Efter att installationen är klar kan du börja ladda din elbil eller laddhybrid snabbt och säkert hemma.

Vanligtvis kommer leverantören att kontakta dig efter att du har lagt din beställning, för att diskutera detaljerna och se över installationsmöjligheterna i ditt hem. Det är också en bra tidpunkt att ställa alla frågor du kan ha.

Hur lång tid tar det att installera en laddbox?

Normalt sett tar det ungefär 2 timmar att installera en laddbox hemma. Om du dessutom har valt till extra funktioner som dynamisk lastbalansering, kan installationen ta lite längre tid, kanske ytterligare en timme.

Tidsåtgången för installationen av en elbilsladdare varierar beroende på olika faktorer, som avståndet mellan elcentralen och laddboxens placering, samt hur många väggar kablarna måste passera.

Installationsarbete:5 000 – 10 000 kr
Laddbox:7 000 – 12 000 kr
Kostnad efter 50% avdrag:12 000 – 22 000 kr

Vad är kostnaden för att installera en laddbox?

Kostnaden för att installera en laddbox kan variera beroende på de specifika förutsättningarna i din bostad. Generellt sett ligger installationskostnaden mellan 5.000 och 10.000 kronor. Prisets storlek påverkas främst av avståndet från elcentralen till platsen där laddboxen ska monteras samt om det krävs ingrepp i fastigheten för att dra kablar.

Utöver installationsavgiften måste du även betala för själva laddboxen, vilket vanligtvis kostar mellan 7.000 och 12.000 kronor. Priset för laddboxen beror på modell, effekt och de funktioner den erbjuder.

Sammanlagt kan du räkna med en total kostnad på omkring 12.000 till 22.000 kronor. Men om du utnyttjar det gröna avdraget för laddboxar kan du få tillbaka 50% av totalkostnaden.

Vad ingår i en standardinstallation av laddbox?

Vid en standardinstallation av en laddbox betalar du ett fast pris för hela installationen, vilket kallas för ”installerat och klart”. Detta innebär att du som kund inte behöver betala för varje arbetstimme eller för det material som används – allt inkluderas i det fasta priset.

Vanligtvis omfattar en standardinstallation av laddbox följande tjänster:

  • Montering och installation av laddbox på en vägg.
  • Borrning av hål i väggen (oftast bara 1-2 hål och i material som gips, lättbetong eller trä).
  • Dragning av 10-20 meter kabel från elcentralen till laddboxen.
  • Installation av jordfelsbrytare typ A om det krävs.
  • Driftsättning samt genomgång av laddboxens funktioner.
  • Enkel städning efter avslutat arbete.

Så beställer du installation av laddbox

Att beställa installation av en laddbox för första gången kan kännas överväldigande. Här är en guide för hur du går tillväga och vad du bör tänka på innan du beställer din laddboxinstallation.

Välj rätt laddbox för dina behov

När du väljer en laddbox är det viktigt att du överväger dina specifika behov och vanor. Här är några faktorer att tänka på:

  • Hur snabbt behöver du ladda din elbil?
  • Kör du långa sträckor regelbundet eller främst kortare avstånd?
  • Vill du ha en laddbox med avancerade funktioner, som smarta styrsystem?
  • Behöver du en laddbox som kan ladda flera elbilar samtidigt?

Se också till att ditt elsystem kan hantera den effekt som din valda laddbox kräver.

Köp laddbox och installation från samma företag

Att köpa både laddbox och installation från samma företag är inte bara praktiskt, utan det är också en förutsättning för att kunna ta del av det gröna avdraget. Om du köper laddboxen från ett företag och anlitar ett annat för installationen kan du endast få 30% avdrag för arbetskostnaden genom ROT-avdraget.

För att få hela 50% avdrag (upp till 50 000 kr per år och person) på både material- och installationskostnader måste du alltså beställa både laddboxen och installationen från samma företag. Detta säkerställer att du får det maximala ekonomiska stödet och förenklar hela processen.

Behöver laddboxen jordfelsbrytare?

När du installerar en laddbox är det viktigt att förstå krav på skyddsutrustning för att säkerställa både din och din fastighets säkerhet. Enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00 måste varje laddboxkoppling skyddas med en jordfelsbrytare. Beroende på vilken typ av laddbox du väljer, kan det krävas olika typer av jordfelsbrytare för att uppfylla säkerhetsstandarder.

Här är en översikt över vilken jordfelsbrytare som kan vara nödvändig beroende på din laddboxs funktioner:

Laddbox med inbyggt DC-skyddJordfelsbrytare A
Laddbox utan DC-skyddJordfelsbrytare B
Laddbox med inbyggt DC-skydd & jordfelsbrytare BKräver ingen komplettering

Vad är ett DC-skydd?

DC-skydd, eller likströmskydd, är en säkerhetsfunktion i laddboxen som förhindrar att likströmsläckage inträffar. Detta skydd är avgörande för att skydda ditt elsystem och din fastighet från potentiella elektriska fel som kan uppstå under laddningsprocessen.

De flesta moderna laddboxar är utrustade med DC-skydd, eftersom det är en viktig säkerhetsåtgärd som bidrar till att förebygga allvarliga elektriska problem och säkerställa en trygg laddningsmiljö.

Vanliga frågor om installation av laddbox

Här besvarar vi de mest frekventa frågorna kring installation av laddboxar för att ge dig en tydligare förståelse av processen.

Våra favoriter från Evify

evify.se logotyp i vit och rosa färg
Zaptec go svart laddningsbox.
Defa Power laddbox för elbilar.
Easee Charge lite laddbox black.
Charge Ampa Aura 22kw laddbox.