Beställ laddstolpe + installation med 50% avdrag
Vad är en elbils laddstolpe?
En elbilsladdstolpe är en anordning för att ladda både elbilar och laddhybrider, ofta bestående av en laddbox monterad på en stolpe utomhus. Denna lösning används där det inte finns väggar för att montera laddaren, som exempelvis på öppna parkeringar eller vid uppfarter utan carport.
Vad är kostnaden för att installera en laddstolpe?
Priset för att installera en laddstolpe varierar beroende på vilken modell du väljer och hur mycket arbete som krävs för installationen. Här är tre faktorer som påverkar kostnaden:
Laddbox: Priset på laddboxar kan variera mellan 7 000 och 25 000 kronor beroende på deras funktioner och modell.
Stolpe: Att montera laddboxen på en stolpe kostar vanligtvis mellan 2 000 och 5 000 kronor.
Markarbete: Grävarbete för att installera fundamentet och dra el till laddstolpen kan variera stort beroende på platsens förutsättningar.
Ovanstående priser är innan skatteavdraget på 50%, vilket privatpersoner kan använda.
Kan man ha en laddstolpe hemma?
Ja, det går bra att installera en laddstolpe hemma för att effektivt och säkert ladda din elbil. Vanligast är dock att installera laddboxen på en vägg, som i ett garage, eftersom detta kräver mindre arbete och kostnader än att montera den på en stolpe.
Den som installerar en laddstolpe i sitt hem kan utnyttja skattereduktionen på 50%, vilket innebär att avdraget görs direkt på installatörens faktura.
Så här köper du en laddstolpe
Om du planerar att köpa och installera en laddstolpe hemma för att ladda din elbil finns det några viktiga saker att tänka på. Här går vi igenom de tre steg du bör följa när du ska införskaffa en laddstolpe:
Kontrollera förutsättningarna
Har du tillgång till ett garage, en carport eller en parkeringsplats nära en vägg? I så fall kan du ofta montera en laddbox direkt på väggen istället för att installera en stolpe, vilket kan vara billigare. Om det saknas en vägg, passar en laddstolpe bättre, men det kan innebära högre kostnader på grund av nödvändigt markarbete för fundamentet.
Välj rätt utrustning
Det finns många olika laddboxar på marknaden, så se till att jämföra alternativen och välj en modell som uppfyller dina behov. Här är några frågor du kan ställa dig när du ska välja laddstolpe:
Vill du kunna fjärrstyra din laddstolpe? Behöver du lastbalansering? Hur snabbt vill du att din bil ska laddas?
Glöm inte att även kontrollera att ditt elsystem klarar av den effekt som laddstolpen kräver. Du kan antingen kontakta ditt elnätsbolag eller be en elinstallatör att inspektera ditt elsystem för att säkerställa en trygg och korrekt installation.
Välj leverantör och boka installation
Laddstolpen måste installeras av ett certifierat elinstallationsföretag. Installatören kommer att dra en egen ledning från säkringsskåpet till laddstolpen, som får en separat säkring. Jämför olika leverantörer för att hitta den bästa lösningen för dig. Ett bra verktyg för att kontrollera behörighet är ”Kolla Elföretaget”.
Efter installationen får du en faktura där halva kostnaden är avdragen, tack vare det gröna skatteavdraget för laddboxar.
Så fungerar skatteavdraget för laddstolpar
Som privatperson i en villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet har du möjlighet att utnyttja ett skatteavdrag på 50% av kostnaden för både material och arbete vid installation av en laddstolpe. Maximalt kan avdraget uppgå till 50 000 kr per år och person.
För att kunna ta del av avdraget måste vissa krav vara uppfyllda, vilka du kan läsa mer om på Skatteverkets officiella hemsida.
Företag och bostadsrättsföreningar kan ansöka om ett bidrag från Naturvårdsverket för installation av laddstolpar. Även detta ger 50% avdrag på totalkostnaden, med ett tak på 15 000 kr per laddplats.
Laddstationer för bostadsrättsföreningar
Allt fler bostadsrättsföreningar väljer att installera laddstolpar för elbilar och laddhybrider. Det är lika enkelt att genomföra installationen för en bostadsrättsförening som för en privatperson.
Bostadsrättsföreningar har dessutom möjlighet att erhålla ett bidrag från Naturvårdsverket, vilket ger dem ett avdrag på 50% av investeringskostnaden.
Bidraget kan uppgå till maximalt 15 000 kr per installerad laddstolpe som föreningen väljer att sätta upp.
Vanliga frågor om laddstolpar
Här sammanfattar vi de vanligaste frågorna om laddstolpar och elbilsladdning. Vi besvarar frågor om allt från köp till installation.
Våra favoriter från Evify


