Kan en samfällighet installera laddboxar?
Ja, samfälligheter kan gemensamt investera i och installera laddboxar. Installationerna kan placeras på gemensamma ytor, till exempel vid den delade parkeringsplatsen. För att göra detta krävs dock att samfälligheten först ansöker om en gemensamhetsanläggning hos Lantmäteriet.
Anläggningsbeslut från Lantmäteriet
När en samfällighet ansöker om en gemensamhetsanläggning upprättar Lantmäteriet ett anläggningsbeslut. Detta beslut specificerar alla regler kring anläggningen, inklusive vilka fastigheter som får tillgång till den och om det är möjligt att installera laddstolpar.
För att få ett anläggningsbeslut och kunna etablera en gemensamhetsanläggning, exempelvis parkeringsplatser med laddmöjligheter, måste samfälligheten uppfylla vissa villkor som Lantmäteriet ställer.
Villkor för att få ett anläggningsbeslut som innefattar laddstolpar
- Gemensamhet – Anläggningen ska vara till för flera fastigheter i samfälligheten.
- Nytta för de boende – Anläggningen ska vara till nytta för de boende, både kort- och långsiktigt.
- Ekonomiskt och juridiskt ansvar – Fastigheterna som använder laddstolparna ska ta ansvar för de ekonomiska och juridiska åtagandena.
Om vissa fastighetsägare i samfälligheten inte vill ha laddstolpar är installationen ändå möjlig. Då kan de medlemmar som önskar laddmöjligheter bilda en separat sektion som beslutar om laddningsmöjligheten. De som använder laddstolparna tar då också ansvaret för kostnader och underhåll.
Så ansöker ni om anläggningsbeslut
För att ansöka om ett anläggningsbeslut för samfälligheter skickar ni in en blankett via post till Lantmäteriet. I er ansökan är det bra att inkludera så mycket information som möjligt för att underlätta beslutsprocessen. Här är några exempel på information som bör ingå:
- Ändamål, placering och storlek på anläggningen
- Vilka fastigheter som ska ingå i gemensamhetsanläggningen
- Om någon fastighet behöver upplåta mark för bygget
- Planerad tid för när anläggningen ska vara färdigställd
När ansökan är inskickad fattar Lantmäteriet ett beslut, vilket kallas anläggningsbeslut. Detta beslut fastställer alla detaljer, inklusive om laddstolpar får installeras i den gemensamma anläggningen.
Kan man få bidrag för laddstolpar i en samfällighet?
Ja, samfälligheter kan ansöka om bidrag för investeringar i laddstolpar hos Naturvårdsverket. Bidraget ger 50 % i investeringsstöd, med ett tak på 15 000 kronor per laddplats.
Så ansöker ni om bidraget:
- Fyll i blanketten från Naturvårdsverket eller ansök digitalt via deras e-tjänst.
- Efter att bidraget beviljats har ni 9 månader på er att installera laddstolpar i samfälligheten.
- När installationen är slutförd har ni 3 månader på er att begära utbetalning av bidraget.
Så gör ni för att installera laddplatser i er samfällighet
När ni fått ett anläggningsbeslut från Lantmäteriet som godkänner installation av laddplatser, är nästa steg att anlita en leverantör för arbetet. Här är en steg-för-steg-guide för hur ni kan gå tillväga:
- Undersök förutsättningar och se över era preferenser
Bestäm om alla i samfälligheten ska ha tillgång till laddplatser, eller om det endast ska vara för vissa fastigheter. Fundera också på om ni vill ha väggmonterade laddboxar eller markplacerade laddstolpar. Väggmonterade alternativ är oftast mer kostnadseffektiva eftersom de kräver mindre markarbete.
- Jämför laddare och leverantörer
Efter att ha definierat era krav och förutsättningar är det dags att börja söka efter leverantörer för installationen. Begär offerter från minst tre olika leverantörer för att jämföra både totalpriser och olika modeller av laddboxar.
- Bestäm er för en leverantör och beställ installation
När ni valt vilka laddare ni vill installera och vilken leverantör ni vill anlita, är det dags att lägga beställningen. Om ett platsbesök redan har genomförts vid offertgivningen, kan det vara bra att be om ett ytterligare besök för att ställa frågor eller klargöra eventuella funderingar.
Vad kostar det att installera laddstolpar i en samfällighet?
Kostnaden för att installera laddstolpar i en samfällighet ligger ungefär mellan 10 000 och 35 000 kronor per laddplats, efter att ha räknat med det statliga bidraget på 50 % från Naturvårdsverket. Priserna kan variera beroende på vilken typ av elbilsladdare som väljs, de specifika förutsättningarna på platsen samt vilket företag som anlitas för installationen.
Hur finansierar man laddboxar i en samfällighetsförening?
Det finns flera sätt att finansiera inköpet av laddboxar i en samfällighetsförening. En vanlig metod är att införa en förhöjd månadshyra för de boende, eller så kan samfälligheten finansiera köpet med sitt eget kapital.
Vem betalar för laddningen?
Det är viktigt att på förhand komma överens om hur debitering för elbilsladdningen ska hanteras. Vanligtvis installeras elmätare vid varje laddplats, vilket gör att varje boende i samfälligheten kan betala för den el som används vid laddning.
Vanliga frågor om laddstolpar i samfälligheter
Våra favoriter från Evify


